søndag 28. desember 2008

Kjedsomhet...

Det er ikke bare det at du ikke har noe spesielt å gjøre, for noen ganger kan det være deilig å bare ikke gjøre noe også, men det er noe med det at du ikke har det bra når du ikke gjøre noe. At du heller bare sitter igjen med en litt trist tom følelse fordi du ikke får noe ut av tiden, at du ikke har det noe gøy med tiden og at den likevel bare forsvinner - sakte. Vi kjeder oss vel mest når vi er alene også. Faller inn i en sånn ond kjedsomhets-sirkel der du i utgangspunktet ikke finner på noe å bedrive tiden med, og som utvikler seg til å bli at du ikke gidder å finne på noe heller. Eller at alle alternativene blir uaktuelle utveier. Så ender du med å bare sitte der og kjede deg enda mer enn du gjorde først, og bare bli mer og mer oppgitt.

Det er trist å kjede seg. Det er ofte et utfall av å ikke ha noen rundt seg å henge sammen med, ingen som kan gjøre morsomme ting sammen med deg og ingen som kan komme med ideer til aktiviteter. For hvor morsomt kan det være når du for eksempel er på tur med foreldrene dine, det bare regner ute og du har lest ut alt lesestoff som er mulig å lese i den dumme hytta. Det frister så alt for lite å ta mammas råd om å gå en tur eller legge kabal, spesielt når du savner vennene dine som du ellers tilbringer mye av tiden sammen med. Da er det bare mest trist å kjede seg... sitte igjen der med den tomme følelsen.

Jada, det er jo også bra å kjede seg. Vi må selvfølgelig oppleve å kjede oss litt slik at vi får sjansen til å ikke kjede oss, altså kunne se forskjellen. Men at det å kjede seg skikkelig, over lengre tid, er noe av det værste man kan gjøre, er jeg fullt enig i. Det suger rett og slett!

Wikipedia definerer kjedsomhet slik; "Kjedsomhet" er en blanding av sinnstilstand og miljøet rundt deg. Kjedsomhet er en utvidelse fra kjedelig, og en lignende betydning er tamt.

Tenk å gå rundt med en tam hverdag - det gir oss absolutt ingen ting det. Og vi mennesker er avhengi av at det skjer noe rundt oss. Videre kommer Wikipedia med denne forklaringen på kjedsomhet; "Kjedsomhet forbindes ofte med ensformighet og omtales da som den grå hverdag. Tilpasning til slik tilværelse er avgjørende for psykisk helse siden en flukt fra slik livsførsel ofte fører til ubalanse. Flukt fra kjedsomhet foregår ofte ved reising til ukjente steder, i drømmer til en annen tid eller ved å bruke narkotika for å oppnå en midlertidig rus."

Det vil si at det dirkete kan være farlig å kjede seg for mye! Så for å gi litt advarsler til de som kjeder seg legger jeg inn noen gode sitater;

For øyeblikket dreier alle mine anstrengelser seg om én ting: å overvinne kjedsomheten. Det er det eneste jeg tenker på dag og natt. Er det en umulig oppgave hvis man setter alt inn på det? Du forstår, jeg vil se hva som finnes på den andre siden av kjedsomheten.
André Breton

Den som lar seg kjede er mer foraktelig enn den som kjeder andre.
Samuel Butler

Å kjede seg ved sitt arbeid er å arbeide dårlig.
Gerhard Gran

- Men på den andre siden...

Jeg tror vi har godt av å roe ned og bare sløve. Egentlig bør vi sløve helt til vi kjeder oss. Det er da vi blir kreative.
Kristin Halvorsen

Kjedsomhet må ikke forveksles med apati. Kjedsomhet er energi som ikke får utløp.
Thornton Wilder


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar