mandag 24. mai 2010

Du vet det ikke... du bare tror det..

Rakel. Ingen misliker Rakel. Ingen misunner Rakel. Ingen elsker henne. Ingen legger merke til henne. Men ingen hater henne. Mange er glad i henne.

Status Quo; nåværende tilstand. Uforandret tilstand. En tilstand du ønsker å være i dersom den ikke påfører skade, dersom du oppnår det du ønsker når du er i denne tilstanden.

Rakel krangler ikke. Ikke med noen. Hun holder ikke folk utenfor. Hun blir ikke sjalu, sånn som de andre jentene. Den gangen Marius var ekkel mot Nina, kaldte henne stygge ting, slo Rakel Marius. Hun ble veldig sint, og alle beundret henne etter det. Marius og Rakel ble sammen. I 8. klasse. Da var alle misunnelige på Rakel. Men bare en liten stund. Bare til Peder begynte i klassen. Så ble Rakel unsynelig igjen, bare ikke for Marius.

Rettferdighetsteori; opplevelsen av at ingen andre får bedre tilstander enn deg selv. Det er selve rettferdigheten som er betydelig, ikke atferden som utføres for å oppnå den.

Når Rakel går på videregående går lillesøsteren på barneskolen. Rakel tar alltid omveien bort dit etter skolen for å ta følge med søsteren hjem. Rakel henger ikke på parkeringsplassen foran butikksenteret etter skolen. Rakel smugrøyker ikke bak på hjørnet. Rakel går hjem og lager middag til søsteren.

Opprør: voldelig reisning mot myndigheter eller andre makthavere. Et mindre opprør kalles gjerne oppstand eller opptøyer, mens et større opprør kan utvikle seg til borgerkrig eller væpnet revolusjon.

Rakel er ikke frekk mot norsklæreren. Det er det bare Line som er, og guttene synes Line er kul. Rakel smiler til lærerene. Hun får alltid toppkarakter. Alle vil samarbeide med Rakel. Da får de gode karakterer. Alle tror at Rakel kommer til å bli en god advokat. Rakel skal selvfølgelig studere juss.

Utilitarisme: størst mulig nytte for flest mulig mennesker.

På vei hjem fra skolen, en gang på VG2, går Rakel forbi en mann. Han er gammel og har falt. Hun går fort over til den andre siden av veien. Later som om telefonen ringer. Rakel ser ikke den gamle mannen. Hjelper ham ikke opp.

Emotionell intelligens: evnen til å oppfatte egne og andres følelser og emosjoner, og skille mellom dem og bruke denne informasjonen i tenkning og handlinger.

Ingen kan se Rakel som Rakel. Alle kan se henne som mors beste barn, som flink pike, som god venninne. Alle kan se skuespillet. Marius flyttet i 10. klasse.

Brudd: et uttrykk som innenfor mineralogien beskriver et minerals evne til å dele seg i andre retninger enn eventuelle kløvretninger.

Ingen vet at Rakel ikke har det bra. Ingen vet at hun har det vondt. Ingen vet at hun er syk, at hun skal dø om under et år. Ingen vet det, for ingen kan se det.

Intetanende.... vel, du kan google det.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar