tirsdag 20. april 2010

Stillestående minutter

Det er enkelte ganger, ganske ofte faktisk, hvor tiden bare flyr. Enten har du rettet din oppmerksomhet mot noe helt spesielt, som fasinerer deg så mye at du ikke legger merke til at tiden går. Og fordi du synes det du holder på med er verdt å gjøre, føler du at du ikke kan få nok tid til akkurat dette. Da vil du også føle at den lille tiden du faktisk har til disposisjon føles betydelig mindre enn den er. 1 time er ikke like lenge som 1 time. Eller så har du det så travelt at du løper om kapp med tiden. Dette kalles populært stress.



Så har du de andre gangene. Disse opptrer for mange mer sjelden, og de kommer i forskjellig form. Tvunget kjedsomhet, kjedsomhet, avslapping og demotivasjon. Å vente på bussen, som jeg kaller tvunget kjedsomhet, tar uendelig lang tid. Det er bare ti minutter. Ti minutter som du ellers gladelig ville tatt imot til frokost tidligere på dagen. Også har du vanlig kjedsomhet. Dette består i å ikke ha noe å rette oppmerksomheten mot, selv om du egentlig vil det. Mange har likevel den egenskapen at å gjøre ingen ting er noe de kan gjøre hele tiden. Noen klarer å ikke ha et eneste program i løpet av dagen, bare henge, vente, koble av. Avkobling betyr i dette tilfellet det samme som å glo på skjerm (TV, Data, Telefon). Disse symptomene kan for andre folk, som vanligvis har program og lite tid, forveksles med det som kalles avslapping. Dette er en form for å vinne tilbake tapt energi og kanskje se at klokka går i akkurat den tiden den opprinnelig skal, at det bare er deg selv som mistet virkelighetsoppfatningen en stund da alt gikk i mer enn hundre.

Den siste formen er den værste. Den er fiende med alle type mennesker, hvilket vil si at den kan inntre hos alle uavhengig av hvordan du fordeler tiden din. Demotivasjon utspiller seg som forstyrrende i forhold til det du har rettet din oppmerksomhet mot. Den vil hele tiden prøve å snike seg i mellom og du kan oppleve å få symptomer som; å falle i staver, begynne på noe annet uten å merke det, får frustrerende utbrudd eller gjøre husarbeid. Du vil også kunne oppleve å bli mer fantasifull, ha mye energi og få følelsen av at det du har rettet din oppmerksomhet mot ikke er så viktig å være oppmerksom på likevel. Tiden vil ikke her demonstrativt gå saktere, men den kan vise seg å leve sitt eget liv. Den kan lure deg med både å gå fort (men da i form av tapt tid) eller stå helt stille. Bom stille og du kommer ingen vei. Derfor kan kategorien demotivasjon også beskrives som farlig.



Stillestående minutter er nødvendig og umulig å unngå. Jeg vil likevel anbefale å prøve å ta kontroll på dette. Enkelte former kan bli avhengighetsskapende og gjøre mer skade enn du først tror. Tiltak mot stillestående minutter kan være kreativitet, trening, hobbyer eller vanlige deadlines. Ofte er det lett å falle tilbake til opptil flere av formene for stillestående minutter, men husk at oppmerksomheten ligger i hjernen, og hjernen er det du selv som styrer. Med riktig trening og innstilling vil et eventuelt problem kunne forminskes til det optimale.


Foto: http://www.karlsson-clocks.com/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar