søndag 31. oktober 2010

Halloween



Hva er greia liksom?

Når jeg var liten lærte jeg mitt første om halloween gjennom Grøsserne på Fox Kids. Hodeskaller av gresskar som fløy rundt og kidnappet utkledde barn, eller utkledningsmasker med onde krefter som det ikke gikk an å få av igjen. Skumle greier med andre ord.

Litt senere i livet lærte jeg at halloween er det samme som en unnskyldning til å kaste egg på dørene til folk. Eller at foreldrene tror det er en ny form for julebukk, de har bare helt glemt at man faktisk går julebukk i romjula, og ikke i slutten av oktober.

Atter litt senere, og noen år litt klokere, lærte jeg at halloween er den tiden av året hvor det er om å gjøre å ha den kuleste utkledningsfesten. Tenk så mye gøy man kan gjøre med litt teaterblod og gamle klær. Godteriet er ikke hovedgreia liksom, men blodige drinker.

Men hva er greia med halloween i Norge i det hele tatt?

Wikipedia sier;

Halloween er det engelske navnet på allehelgensaften, det vil si natta før allehelgensdag, den katolske minnefesten for helgener og martyrer, og feiringa av denne kvelden. Ifølge engelsk tradisjon feires halloween om kvelden den 31. oktober, dagen før 1. november, mens allehelgensdagen eller «helgemess» i Norge er lagt til første søndag i november.
Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA der utkledde barn går fra hus til hus og tigger godteri med ordene trick or treat (Knask eller Knep). I dag er skikken blitt utbredt også i andre deler av den vestlige verden, der verken allehelgensaften eller -dagen har vært viktige festdager tidligere. Norge hadde inntil for noen år siden ingen tradisjon for slik feiring, men amerikanskinspirert halloween ble introdusert i noen miljøer på slutten av 1990-tallet. Donald Duck-tegneserier og amerikansk populærkultur har trolig bidratt til å gjøre fenomenet kjent for et større publikum. De siste årene har det vært knyttet enkelte volds- og hærverksepisoder til amerikansk halloween-feiring i Norge.

Altså har ikke halloween noe norskt med seg overhode. De fleste av de som går der ute etter knask eller knep, er bare ute etter godteriet. De fleste av de som er på vei til en og annen halloween-fest, er bare ute etter å ha det gøy. Og de fleste som gjør hærverk, hadde gjort hærverk uansett.
 
Våkn opp folkens, dette er et salgstriks! Og jeg skjønner ikke at folk snart innser det. Det siste vi vil her i landet, er å bli gjennomtrengende amerikanske. I steden for å holde på vårt eget, må vi hele tiden ta til oss andres ting. Andres tradisjoner. Og vi som trodde vi satt med påvirkningskraften. Jeah right!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar